חג השבועות הינו אחד החגים היפים והחגיגיים ביותר שלנו, המאופיין בארוחת חג עשירה במגוון מאכלים חלביים. אכילת מאכלי חלב הינו מנהג שהשתרש אצלנו בחג השבועות, אך חשוב להזכיר כי הפירות מסמלים את החג וכי חג השבועות הינו למעשה חג הביכורים.  לקראת החג וארוחת השבועות ריכזתי המלצות וטיפים לחולי קרוהן וקוליטיס כיבית

 

אכילת פירות ומוצרי חלב בארוחת החג הינה אופציה מזינה ונהדרת לכלל האוכלוסייה ובפרט לחולים במחלות מעי דלקתיות. על כן ברוח חג הביכורים ריכזתי עבורכם כמה טיפים עם רקע מדעי שיוכלו לעזור לכם לבחור לחגוג את החג בדרך מזינה יותר ולא פחות חגיגית. חשוב לדעת כי מחלות מעי דלקתיות הן מחלות שהביטוי שלהן הוא שונה מאדם לאדם ועל כן ההנחיות התזונתיות המותאמות אישית צריכות להינתן מדיאטנ/ית קליני/ת.

הקשר בין פירות לחיידקי המעיים

הוספה של מגוון פירות בשלל צבעים לארוחת החג מוסיפה עושר וחגיגיות לשולחן החג, אך מה שיותר מעניין הוא שאנו יודעים שאכילת מגוון פירות מובילה גם לעושר רב יותר במגוון חיידקי המעי שלנו, אשר נמצא קשור לבריאות. כיום הסברה היא כי להרכב חיידקי המעי של בני האדם יש תפקיד חשוב בהתפתחות מחלות מעי דלקתיות, כאשר מחקרים הראו כי בחולי מחלות מעי דלקתיות הרכב החיידקים מאופיין בחוסר איזון בין אוכלוסיות של חיידקים וישנה ירידה בסוגי זני החיידקים ובכמותם. בהקשר זה גיוון התפריט הינו מאוד חשוב כי הוא יכול להשפיע על הרכב החיידקים במעי ולהביא לעושר בזני החיידקים, זאת מאחר שהמזון שאנו צורכים מהווה מזון גם עבור חיידקי המעי, וכל זן חיידקים ניזון מסוג מזון מסוים.

פירות זה גם קינוח

יתרה מזאת, גיוון הוא חשוב גם בצריכת הפירות. מחקרים הראו כי זני חיידקים שונים ישגשגו בהתאם לסוג הסיבים התזונתיים בפירות שאנו אוכלים, ועל כן מגוון של פירות המכילים סיבים תזונתיים מסוגים שונים יכול להניב עושר בזני החיידקים הקשור לבריאות המעי. על כן צירפתי עבורכם מתכון לסלט פירות עשיר וצבעוני אשר יהווה תחליף טעים ומזין לקינוחי העוגות והעוגיות. חשוב לי לציין כי ישנם מצבים כגון היצרות במעי בהם אכילה של מזונות העשירים בסיבים אינה מומלצת על כן יש להיוועץ עם מטפל מוסמך.

ומה לגבי מאכלי חלב?

חשוב לי להוסיף טיפים גם בהקשר המתכונים החלביים לקראת חג השבועות. בבחירת המתכונים העדיפו מתכונים חלביים המכילים גבינות עם רמת עיבוד מינימלית. קריאת תווית הסימון התזונתי יכולה לעזור לכם בזיהוי רמת העיבוד של מוצר המזון. מוצרי מזון המכילים רשימת רכיבים קצרה אשר לרוב ללא רכיבים תזונתיים נוספים (למשל הרכיבים המתחילים באות E ומספר) מלבד רכיבים טבעיים מעידים על מזון לא מעובד או עם מזון עם רמת עיבוד מינימלי, ואילו מוצרי מזון המכילים רשימת רכיבים ארוכה אשר הוספו לצרכי התעשייה כגון רכיבים לצורך שימור ולשיפור הטעם והמרקם, מעידים על מזון עם רמת עיבוד גבוהה.
מחקרים רבים מצביעים על הקשר בין כניסת מזון מתועש ומעובד להתפתחות מחלות מעי דלקתיות. אמנם אי אפשר לשנות את השפע המוצע לנו בעידננו, אך אנחנו כן יכולים ללמוד להיות צרכנים חכמים יותר, ולבחור לצרוך באופן מודע מזונות איכותיים אשר יטיבו עימנו.

אסיים בברכת חג שבועות חגיגי טעים ושמח לכולכם! חזרה מהירה ובטוחה לשגרה בימים אלו ובריאות לכולם.

סלט פירות העונה

מרכיבים:
15 דובדבנים
שליש מלון
2 נקטרינות
2 תפוחי סמית
כמה עלי נענע
מיץ סחוט מתפוז אחד ומחצי לימון
אופן ההכנה:
מגלענים את הפירות, חותכים גס לקוביות ושמים בקערה, מוסיפים את הנענע הקצוצה דק. מוסיפים את מיץ התפוזים והלימון, מערבבים ושומרים בצינון עד להגשה. 

 

שיתוף

שאלות נפוצות

כן נכון ולא נכון. התגובות הינן שונות ממטופל למטופל – ההתאמה האישית צריכה להיעשות בתוך עולם מושכל של מאכלים מסוימים והבנה מעמיקה את משמעות התזונה במחלות אלה. נכון שיש חולים שמשתפרים מאוד עם דיאטות טבעוניות ולאחרים דווקא דיאטת פחמימות מרגיעה את הבטן. יחד עם זאת, יש כללים שנכונים לכולם, כמו הימנעות ממזון מתועש ומעובד (חטיפים, מזון קפוא מוכן, עוגות וממתקים, משקאות קלים ומוגזים וכד'), אכילה מסודרת עפ"י תחושות הרעב והשובע, הכנת מזון ביתי ועוד.

אי סבילות ללקטוז (סוכר החלב) שכיחה בקרב חולים במחלות מעי דלקתיות ובמיוחד במצבים של דלקת פעילה וריבוי יציאות, לכן במצבים מסוימים יומלץ להפחית צריכת מוצרי חלב ניגר ולהעדיף מוצרי חלב דלי לקטוז או תחליפים כגון טחינה, טופו, ממרחי אגוזים. בחלק מהמצבים ניתן להיעזר בתוסף לקטאז ולעיתים יומלץ תיסוף בסידן וויטמין D על מנת לוודא צריכה מספקת ולהפחית סיכון לפגיעה בצפיפות העצם. במצבים בהם אין אי סבילות ללקטוז, אין המלצה להימנע ממוצרי חלב באופן גורף. כמו כן, מוצרי חלב מותססים כגון יוגורט יכולים לתרום לשגשוג חיידקים ידידותיים במעי. באופן כללי מומלץ להעדיף מוצרים ללא תוספת סוכר, ללא חומרים מתחלבים וללא חומרים משמרים.

קודם כל יש לוודא שזהו לא מצב חריף שמסמן חסימת מעיים. בחילה מרמזת על תהליך של מחלת קרוהן פעילה, בקוליטיס הבחילות נדירות יותר. אז קודם כל – לבדוק את המצב ולנקוט בטיפול לאיזון הדלקת. ניתן לנקוט במספר אמצעים  כמו: ג'ינג'ר – טרי או מיובש, למצוץ או לחלוט ולשתות בזהירות. פלח לימון – למצוץ או לשים בתה. לאכול דברים יבשים, כמו צנים או קרקר. להימנע מאוכל מטוגן  ושמן.  להקפיד על ארוחות קטנות ותכופות, להשתדל שלא לאכול מאוחר בלילה. יש לא מעט תרופות כיום שניתן ליטול, כמובן – בהתייעצות עם הרופא שלך.

 

יש תבלינים טריים שיש להם תרומה של מינרלים לגוף, יש כאלה שיש להם השפעה קלה של צמחי מרפא (כמון, למשל, מוריד את הגאזים שאחרי אכילת קיטניות) יחד עם זאת, מעי מודלק וחולה יעדיף מזון "נקי" מתיבול כלשהו.

חולי מעיים יתקשו למצוא אוכל מתאים במסעדות ובתי קפה. לרוב אלה מאכלים שמכילים תוספות מלאכותיות כמו אבקות מרק ורטבים מוכנים, כמו כן האוכל במסעדות מתובל יתר על המידה ו/או מטוגן. אם בכל זאת חייבים לאכול בחוץ, אפשר להזמין דג אפוי, תפוח אדמה אפוי, פרגית או סטייק עוף "על הגריל". אפשר גם לבקש מיץ גזר וחליטות צמחים.

פירות וירקות מכילים הרבה סיבים, מסיסים ולא מסיסים. כאשר יש עומס של סיבים, במיוחד הסיבים הארוכים יותר, הם עלולים להצטבר במקום המוצר וליצור חסימה. זו הסיבה שיש להיזהר באכילת סיבים. יחד עם זאת, אם לא ניתנה הנחיה על ידי הרופא להימנע מאכילת פירות וירקות אין צורך להימנע מהם – ניתן לאכול פירות מקולפים, כמו אגסים ותפוחים, פירות עם ריכוז גבוה של סיבים מסיסים כמו בננות ופפאיה, ירקות עדינים כמו מלפפון, ירקות מאודים כמו דלעת (אלה אם כן ניתנה הנחיה ברורה להימנע מכך). מומלץ להכין מיצי ירקות ופירות בבית.

חסימת מעיים יכולה להיגרם כאשר יש היצרות משמעותית של חלל המעי הדק, בו יכולות להצטבר שאריות מזון כמו סיבים תזונתיים, בעיקר מסוג הסיבים הארוכים, לדוגמא סלרי, אבטיח, אפרסמון, סיבים ארוכים בבטטה ועוד. סיבים אלה עלולים ליצור חסימה המכונה פיטובזואר. מסיבים קצרים יותר כמו שיש בדגנים מלאים ופירות וירקות אחרים, אפשר מקולפים, אין צורך להימנע. יחד עם זאת חשוב מאוד להקפיד על לעיסה טובה, על ארוחות קטנות, לאכול בשימת לב. במקרה של חסימה מרגישים כאב חד מאוד, בחילה עד הקאה, היעדר מוחלט של יציאות. מה לעשות: להימנע מאכילה, לנוח. חשוב - להתייעץ עם הרופא המטפל או/ו לפנות למיון.

לאחרונה התפרסמו מחקרים חדשים המצביעים על קשר ברור בין תזונה לבין התפתחות והחמרה של מחלת קרוהן. בנוסף, המחקרים על השפעת חיידקי המעיים על IBD גם שופכים אור חדש על הנושא. מרבית הרופאים כבר ממליצים על קבלת ייעוץ והכוונה מקצועיים ע"י דיאטנים מקצועיים.

תלוי איזה סיבים, תלוי באיזה שלב של מחלה (עם/בלי שלשול). אנחנו מחלקים את הסיבים למסיסים ובלתי מסיסים. הסיבים המסיסים נמצאים בגוף הפירות, כמו בננה, תפוח, מנגו, מלון, וגם בירקות מסויימים כמו מלפפון, עגבניה מקולפת, כמו כן בדגנים מקולפים. אלה הם סיבים המתאימים למצבי שלשול, במינון המותאם כמובן. הסיבים הבלתי מסיסים נמצאים בקליפות של פירות וירקות, בקליפות של הדגנים והם קשים יותר לעיכול. ניתן לאכול אותם כשנמצאים ברמיסיה והעיכול תקין.

כל קמח לבן לא מכיל דבר פרט לעמילן, מעט חלבון, שהוא גלוטן בעיקר. הוא כמעט נטול ויטמינים ומינרלים שנמצאים בקמח מלא, וכנ"ל לגבי הסיבים התזונתיים. בדגן מלא יש גם נבט, העשיר מאוד בשמן צמחי עם חומצות שומן חיוניות, ויטמינים ומינרלים רבים, כמו ויטמין E, ויטמיני B ועוד. במצב של דלקת פעילה כשיש שלשול או היצרות המעי וסכנת חסימה, מקובל להמליץ על צריכת לחם לבן ומוצרי מאפה מקמח חיטה לבן. אנחנו יודעים כיום שחולים רבים סובלים מרגישות לגלוטן שאינה צליאק, בייחוד רגישות לחיטה , לכן מומלץ להתנסות בקמחים אחרים כמו כוסמין, שיפון, קמח אורז. במצב של רמיסיה מתקדמים לדגנים מלאים, בהדרגה.

נפריד: טיגון קל אשר נעשה, בשמן מכבישה קרה – הינו סביר.

טיגון עמוק, בייחוד טיגון תעשייתי (כמו פלאפל, שווארמה שמתחממים במשך שעות ארוכות) – הינו מזיק ביותר. הסבר: במהלך חימום של שמן נוצרים בו חומרים בעלי השפעה מעודדת דלקת, מעלה סיכון לתהליכים דלקתיים, לסתימת עורקים, סיכון לתהליכים סרטניים ומקשה על העיכול. אלה הם הרדיקלים החופשיים. כמה שהשמן מחומם יותר זמן ולטמפ' גבוהות יותר – כך יש בו יותר רדיקלים חופשיים ועולה הסיכון לדלקתיות יתר.


ישנם מצבים של תת ספיגת שומן. האילאום הסופי אחראי על ספיגת מלחי מרה המשתתפים בתהליך ספיגת השומן במעי. במצבים של דלקת פעילה באזור זה או לאחר כריתה ניתוחית של חלק זה לעיתים מתפתח מצב זמני של תת ספיגת שומן שבא לידי ביטוי בריבוי יציאות וצואה שומנית. במצבים אלו מומלץ להימנע ממזון מטוגן. ניתן לצרוך שומן, אך בכמויות קטנות לאורך היום.

המידע מועבר מטעם חברת טקדה ישראל בע"מ

גולש/ת יקר/ה המידע והתכנים באתר נועדו להרחיב את הדעת ולשמש כמידע כללי בלבד. תכנים אלו אינם מהווים חוות דעת, עצה מקצועית או תחליף להיוועצות ישירה עם איש מקצוע מתאים באשר לטיפול הנדרש ואינם המלצה לנטילת תרופה כזו או אחרת.

IL/EYV/1216/0093