ארוחות החג של חודש תשרי מציבות אתגר מיוחד לחולים במחלות מעי דלקתיות. ריכזתי עבורכם כמה טיפים שיעזרו לכם להתמודד עם קרוהן או קוליטיס כיבית בזמן החגים.


חודש תשרי, החודש העמוס ביותר בשנה בחגים, כולל בתוכו ארוחות משפחתיות עם שפע של מאכלים ומטעמים מגוונים בשני ימי ראש השנה, שתי סעודות דשנות וארוכות, מפסקת וסעודת סיום הצום ביום כיפור, ומגוון ארוחות חגיגיות בשבעת ימי חג סוכות, שבהם אנחנו מארחים או מתארחים בסוכה או כאשר אנחנו יוצאים לבלות או לטייל כחלק מבילוי של החג.

מעניין לדעת כי רופאים המטפלים במחלות מעי דלקתיות, המוכרות כ- מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית, מדווחים כי כמה מהשאלות הכי נפוצות שמטופלים שואלים אותם הן בנושא התזונה והשפעתה על המחלה. על אחת כמה וכמה בחודש תשרי, העמוס בארוחות חגיגיות, חולי קרוהן וקוליטיס מעלים לא מעט שאלות לגבי מה מותר לאכול בארוחות החג, מאילו מאכלים מומלץ להימנע, כמה לאכול ואפילו איך לאכול. בפתיחת שנה חדשה זו, זה זמן מצוין לפתוח דף חדש ולבחור שכל השאלות האלו, אשר לרוב יוצרות עומס מחשבתי ואף דאגה, יופנו לשאלות מתוך סקרנות גרידא, סקרנות כלפי עצמנו מתוך התבוננות מה שעושה לנו טוב, סקרנות שתוביל לבחירות נכונות ולעשייה מטיבה.

בהקשר זה חשוב לדעת כי מחלות מעי דלקתיות הן מחלות שהביטוי שלהן הוא שונה מאדם לאדם ועל כן ההנחיות התזונתיות המותאמות אישית צריכות להינתן מדיאטנ/ית קליני/ת. עם זאת, ריכזתי עבורכם כמה טיפים שיכולים לעזור לכם לענות על שאלות שעולות לא פעם בחגים ולעזור לכם לבחור בחירות נכונות לאורח חיים יותר בריא עבורכם.

 

מה וכמה לאכול בארוחות החג כדי להקל על ההתמודדות עם קרוהן או קוליטיס כיבית?

 

החגים, המהווים הפסקה מתוך שגרת היום יום העמוסה שלרוב לא מותירה זמן, הינם הזדמנות טובה לחזור לשורשיות שלנו, למאכלים הביתיים שאנחנו כל כך אוהבים. מחלות מעי דלקתיות הינן מהמחלות המטרידות ביותר בעשור האחרון. אם בעבר סברו שההשפעה היא בעיקר גנטית, כיום מבינים שמחלות קרוהן וקוליטיס כיבית פורצות גם מסיבות סביבתיות, כאשר האשם העיקרי הינו בהרגלים של האדם המודרני. אימוץ תרבות המערב שינתה מהיסוד את המזון שאנו אוכלים ואת הרגלי האכילה, המאופיינת בצריכה מרובה של מזונות מעובדים העשירים בשומנים, סוכרים ותוספי מזון שונים, ודלים בסיבים תזונתיים.
נצלו את ההזדמנות בחגים לאכול מאכלים שבושלו בבישול ביתי ומחומרי גלם טריים ללא עיבוד, או שעברו עיבוד ביתי או תעשייתי מינימלי. חשוב מאוד להמשיך בהכנת אוכל עבורכם גם אחרי החגים, על כן גם בתקופת החגים הכינו מתכונים פשוטים וקלים שיוכלו להיכנס לתוך לוח הזמנים השגרתי והצפוף שאחרי. הדבר השני שמעסיק לא מעט, זה כמה לאכול, אז כאן ההמלצה היא גורפת ונכונה לכלל האוכלוסייה, זה לא בריא ואפילו לא מהנה לאכול מכל התבשילים והמטעמים שעל שולחן החג. מילת הקסם כאן היא בחירה, בחרו את המאכל שאתם הכי אוהבים והכי טוב ונכון לכם לאכול ואכלו ממנו פשוט יותר. בהיבט זה אני ממליצה להביא עמכם לארוחות החג מאכל שבישלתם או אפיתם בעצמכם שאתם מכירים ויודעים שאתם יכולים לאכול. אנחנו יודעים שעצם ההכנה המוקדמת לקראת התוצאה הרצויה מעלה את סיכוייה, לדוגמה אם נלבש בגדי התעמלות אז נעלה את הסיכויים שאכן נתעמל וכך גם בארוחת החג, אם יהיה על שולחן מאכל מוכר ונכון עבורנו רוב הסיכויים שנבחר לאכול אותו.

 

שתיית אלכוהול לחולי קרוהן וקוליטיס


לצד ארוחות החג המשפחתיות תמיד מתלווה יין טוב, שעושה חשק אך גם מעורר את השאלה האם לחולי קרוהן וקוליטיס כדאי לשתות ממנו? גם מהמחקרים אין עדיין תשובה ברורה האם מומלץ. ישנו מחקר אשר עקב אחרי חולי קוליטיס שהיו בהפוגה ומצא קשר בין שתיית יין לאירועי התלקחויות לאחר מעקב של שנה. במחקר ובמחקרים נוספים הועלתה הסברה כי הסולפיטים, אותם חומרים משמרים אשר מוספים באופן מלאכותי ליין, הם היכולים להשפיע על הרכב החיידקים ולהביא לשגשוג של חיידקים אשר נמצאו קשורים למצב של דלקת. אך מכיוון שאין מספיק מידע מחקרי מבוסס המלצתי שכל עוד לא הונחתם אחרת ע"י הרופא או הדיאטנית ניתן לצרוך יין במתינות ולשתות כוס אחת בארוחת החג.

 

קינוחי חג מומלצים לחולים בקרוהן וקוליטיס כיבית


וכדבר אחרון, איך לא – הקינוח. גם בקינוח מילת הקסם היא בחירה, בחרו את הקינוח שאתם אוהבים שנכון וטוב לכם ואכלו רק ממנו במידה. העדיפו קינוח פירותי, בעדיפות לתפוח. בניגוד להנחה שרווחה בעבר שצריך להפחית בסיבים תזונתיים, היום אנחנו יודעים שאכילת מזונות העשירים בסיבים תזונתיים ובייחוד מפירות וירקות עוזרת לשיקום המעי ועל השמירה של דופן מעי בריא. הדגש בתפוח, מעבר להיותו הסמל המרכזי של ראש השנה, הוא העובדה שהוא עשיר מאוד בסיבים תזונתיים מסוג פקטין, ומחקר שיצא ממש לאחרונה הראה שסיב ספציפי זה מעודד שגשוג של חיידקים הבריאים לנו ומביא לירידה בדלקתיות במודל של קוליטיס בעכברים. חשוב לציין כי ישנם מצבים כגון היצרות במעי בהם אכילה של מזונות העשירים בסיבים אינה מומלצת על כן יש להיוועץ עם מטפל מוסמך.
מתכון לעוגת תפוחים המתאימה גם לחולי קרוהן וקוליטיס
אסיים בברכת שנה טובה ומתוקה, שנה של אושר, שגשוג ובריאות! בנוסף צירפתי מתכון מתוק וקל להכנה של עוגת תפוחים בחושה מחומרי גלם טבעיים ללא עיבוד או עם עיבוד מינימלי אשר יתאים לרובכם המוחלט:

 

 

מתכון לעוגת תפוחים המתאימה גם לחולי קרוהן וקוליטיס:


2 תפוחים מסוג סרני סמיט
2 ביצים
½ כוס סוכר
½ כוס שמן קנולה או שמן זית
1 כוס קמח כוסמין
1 כפית אבקת אפייה
קליפה מגורדת מתפוז אחד

 

אופן ההכנה:


1. קולפים את התפוחים, מוציאים את הליבה עם הגרעינים וחותכים לקוביות בגודל 1 ס"מ.
2. בקערה גדולה טורפים את הביצים עם הסוכר כשמוסיפים את השמן בהדרגה לתוך התערובת ולבסוף מוסיפים את הקליפה המגורדת של התפוז.
3. מוסיפים את הקמח ואבקת האפייה ומערבבים היטב.
4. מוסיפים את התפוחים החתוכים ומערבבים.
5. מעבירים לתבנית אינגליש קייק משומנת ואופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך 35 דקות או עד שהעוגה זהובה ויציבה.
6. ניתן לפזר מעל העוגה לפני שמכניסים לתנור שקדים או פקאנים טבעיים קצוצים גס.

 

מתוכונים מותאמים:

 

שיתוף

שאלות נפוצות

כן נכון ולא נכון. התגובות הינן שונות ממטופל למטופל – ההתאמה האישית צריכה להיעשות בתוך עולם מושכל של מאכלים מסוימים והבנה מעמיקה את משמעות התזונה במחלות אלה. נכון שיש חולים שמשתפרים מאוד עם דיאטות טבעוניות ולאחרים דווקא דיאטת פחמימות מרגיעה את הבטן. יחד עם זאת, יש כללים שנכונים לכולם, כמו הימנעות ממזון מתועש ומעובד (חטיפים, מזון קפוא מוכן, עוגות וממתקים, משקאות קלים ומוגזים וכד'), אכילה מסודרת עפ"י תחושות הרעב והשובע, הכנת מזון ביתי ועוד.

אי סבילות ללקטוז (סוכר החלב) שכיחה בקרב חולים במחלות מעי דלקתיות ובמיוחד במצבים של דלקת פעילה וריבוי יציאות, לכן במצבים מסוימים יומלץ להפחית צריכת מוצרי חלב ניגר ולהעדיף מוצרי חלב דלי לקטוז או תחליפים כגון טחינה, טופו, ממרחי אגוזים. בחלק מהמצבים ניתן להיעזר בתוסף לקטאז ולעיתים יומלץ תיסוף בסידן וויטמין D על מנת לוודא צריכה מספקת ולהפחית סיכון לפגיעה בצפיפות העצם. במצבים בהם אין אי סבילות ללקטוז, אין המלצה להימנע ממוצרי חלב באופן גורף. כמו כן, מוצרי חלב מותססים כגון יוגורט יכולים לתרום לשגשוג חיידקים ידידותיים במעי. באופן כללי מומלץ להעדיף מוצרים ללא תוספת סוכר, ללא חומרים מתחלבים וללא חומרים משמרים.

קודם כל יש לוודא שזהו לא מצב חריף שמסמן חסימת מעיים. בחילה מרמזת על תהליך של מחלת קרוהן פעילה, בקוליטיס הבחילות נדירות יותר. אז קודם כל – לבדוק את המצב ולנקוט בטיפול לאיזון הדלקת. ניתן לנקוט במספר אמצעים  כמו: ג'ינג'ר – טרי או מיובש, למצוץ או לחלוט ולשתות בזהירות. פלח לימון – למצוץ או לשים בתה. לאכול דברים יבשים, כמו צנים או קרקר. להימנע מאוכל מטוגן  ושמן.  להקפיד על ארוחות קטנות ותכופות, להשתדל שלא לאכול מאוחר בלילה. יש לא מעט תרופות כיום שניתן ליטול, כמובן – בהתייעצות עם הרופא שלך.

 

יש תבלינים טריים שיש להם תרומה של מינרלים לגוף, יש כאלה שיש להם השפעה קלה של צמחי מרפא (כמון, למשל, מוריד את הגאזים שאחרי אכילת קיטניות) יחד עם זאת, מעי מודלק וחולה יעדיף מזון "נקי" מתיבול כלשהו.

חולי מעיים יתקשו למצוא אוכל מתאים במסעדות ובתי קפה. לרוב אלה מאכלים שמכילים תוספות מלאכותיות כמו אבקות מרק ורטבים מוכנים, כמו כן האוכל במסעדות מתובל יתר על המידה ו/או מטוגן. אם בכל זאת חייבים לאכול בחוץ, אפשר להזמין דג אפוי, תפוח אדמה אפוי, פרגית או סטייק עוף "על הגריל". אפשר גם לבקש מיץ גזר וחליטות צמחים.

פירות וירקות מכילים הרבה סיבים, מסיסים ולא מסיסים. כאשר יש עומס של סיבים, במיוחד הסיבים הארוכים יותר, הם עלולים להצטבר במקום המוצר וליצור חסימה. זו הסיבה שיש להיזהר באכילת סיבים. יחד עם זאת, אם לא ניתנה הנחיה על ידי הרופא להימנע מאכילת פירות וירקות אין צורך להימנע מהם – ניתן לאכול פירות מקולפים, כמו אגסים ותפוחים, פירות עם ריכוז גבוה של סיבים מסיסים כמו בננות ופפאיה, ירקות עדינים כמו מלפפון, ירקות מאודים כמו דלעת (אלה אם כן ניתנה הנחיה ברורה להימנע מכך). מומלץ להכין מיצי ירקות ופירות בבית.

חסימת מעיים יכולה להיגרם כאשר יש היצרות משמעותית של חלל המעי הדק, בו יכולות להצטבר שאריות מזון כמו סיבים תזונתיים, בעיקר מסוג הסיבים הארוכים, לדוגמא סלרי, אבטיח, אפרסמון, סיבים ארוכים בבטטה ועוד. סיבים אלה עלולים ליצור חסימה המכונה פיטובזואר. מסיבים קצרים יותר כמו שיש בדגנים מלאים ופירות וירקות אחרים, אפשר מקולפים, אין צורך להימנע. יחד עם זאת חשוב מאוד להקפיד על לעיסה טובה, על ארוחות קטנות, לאכול בשימת לב. במקרה של חסימה מרגישים כאב חד מאוד, בחילה עד הקאה, היעדר מוחלט של יציאות. מה לעשות: להימנע מאכילה, לנוח. חשוב - להתייעץ עם הרופא המטפל או/ו לפנות למיון.

לאחרונה התפרסמו מחקרים חדשים המצביעים על קשר ברור בין תזונה לבין התפתחות והחמרה של מחלת קרוהן. בנוסף, המחקרים על השפעת חיידקי המעיים על IBD גם שופכים אור חדש על הנושא. מרבית הרופאים כבר ממליצים על קבלת ייעוץ והכוונה מקצועיים ע"י דיאטנים מקצועיים.

תלוי איזה סיבים, תלוי באיזה שלב של מחלה (עם/בלי שלשול). אנחנו מחלקים את הסיבים למסיסים ובלתי מסיסים. הסיבים המסיסים נמצאים בגוף הפירות, כמו בננה, תפוח, מנגו, מלון, וגם בירקות מסויימים כמו מלפפון, עגבניה מקולפת, כמו כן בדגנים מקולפים. אלה הם סיבים המתאימים למצבי שלשול, במינון המותאם כמובן. הסיבים הבלתי מסיסים נמצאים בקליפות של פירות וירקות, בקליפות של הדגנים והם קשים יותר לעיכול. ניתן לאכול אותם כשנמצאים ברמיסיה והעיכול תקין.

כל קמח לבן לא מכיל דבר פרט לעמילן, מעט חלבון, שהוא גלוטן בעיקר. הוא כמעט נטול ויטמינים ומינרלים שנמצאים בקמח מלא, וכנ"ל לגבי הסיבים התזונתיים. בדגן מלא יש גם נבט, העשיר מאוד בשמן צמחי עם חומצות שומן חיוניות, ויטמינים ומינרלים רבים, כמו ויטמין E, ויטמיני B ועוד. במצב של דלקת פעילה כשיש שלשול או היצרות המעי וסכנת חסימה, מקובל להמליץ על צריכת לחם לבן ומוצרי מאפה מקמח חיטה לבן. אנחנו יודעים כיום שחולים רבים סובלים מרגישות לגלוטן שאינה צליאק, בייחוד רגישות לחיטה , לכן מומלץ להתנסות בקמחים אחרים כמו כוסמין, שיפון, קמח אורז. במצב של רמיסיה מתקדמים לדגנים מלאים, בהדרגה.

נפריד: טיגון קל אשר נעשה, בשמן מכבישה קרה – הינו סביר.

טיגון עמוק, בייחוד טיגון תעשייתי (כמו פלאפל, שווארמה שמתחממים במשך שעות ארוכות) – הינו מזיק ביותר. הסבר: במהלך חימום של שמן נוצרים בו חומרים בעלי השפעה מעודדת דלקת, מעלה סיכון לתהליכים דלקתיים, לסתימת עורקים, סיכון לתהליכים סרטניים ומקשה על העיכול. אלה הם הרדיקלים החופשיים. כמה שהשמן מחומם יותר זמן ולטמפ' גבוהות יותר – כך יש בו יותר רדיקלים חופשיים ועולה הסיכון לדלקתיות יתר.


ישנם מצבים של תת ספיגת שומן. האילאום הסופי אחראי על ספיגת מלחי מרה המשתתפים בתהליך ספיגת השומן במעי. במצבים של דלקת פעילה באזור זה או לאחר כריתה ניתוחית של חלק זה לעיתים מתפתח מצב זמני של תת ספיגת שומן שבא לידי ביטוי בריבוי יציאות וצואה שומנית. במצבים אלו מומלץ להימנע ממזון מטוגן. ניתן לצרוך שומן, אך בכמויות קטנות לאורך היום.

המידע מועבר מטעם חברת טקדה ישראל בע"מ

גולש/ת יקר/ה המידע והתכנים באתר נועדו להרחיב את הדעת ולשמש כמידע כללי בלבד. תכנים אלו אינם מהווים חוות דעת, עצה מקצועית או תחליף להיוועצות ישירה עם איש מקצוע מתאים באשר לטיפול הנדרש ואינם המלצה לנטילת תרופה כזו או אחרת.

IL/EYV/1216/0093